woensdag 26 november 2008

GELD

Het einde van het jaar komt in zicht, evaluaties en gesprekken met managers zullen overal en bij iedereen wel voor wat extra druk zorgen.
Vooral als je wilt dat er dingen veranderen in je huidig contract.

In de huidige economische crisis is het loon, de indexatie en eventuele loonsverhoging echter een hekel punt voor iedereen.
Een nuttige tool en een krachtig argument in discussies met je manager hiervoor is het salariskompas op vacature.com.

Je geeft je situatie in en automatisch geeft het tooltje het gemiddelde loon weer voor je situatie. Daarnaast kan je ook kijken welke extra legale voordelen ermee gepaard gaan, weliswaar procentueel uitgedrukt in functie van hoeveel mensen er die extra's krijgen.

Ik moet zeggen dat dit voor mij wederom een openbaring is.
Naar extra legale voordelen mag ik absoluut niet klagen, integendeel zelfs.
Het brutoloon daarentegen...
Nu moet je uiteraard de extralegale voordelen in rekening brengen van je brutoloon en als dusdanig kan je niet verwachten het volledige brutoloon te krijgen met daarbovenop alle extra-legale voordelen die vermeld staan bij je situatie.
Hoewel er imho moet rekening gehouden worden met de percentages. 70% of meer komt in mijn ogen overeen met 100%, aangezien er bij veel bedrijven de regeling is dat mensen in proefperiode geen extra-legale voordelen krijgen en die na de proefperiode wel krijgen. En deze regeling zorgt er voor dat de percentages nooit hoger dan 'xx'% geraken. Waarbij ik 'xx' als '70' beschouw.

Het is in Belgiƫ blijkbaar nog steeds 'not-done' om je loon openbaar te maken, hoeveel je verdient, wat je extra krijgt en welke bonus je verdient. Nochtans heeft deze informatie onder collega's een grote waarde wanneer je wilt gaan onderhandelen. Als je collega's, in dezelfde werksituatie, met dezelfe verantwoordelijkheden, allemaal meer verdienen dan jij... Dan sta je sterker in je schoenen om te gaan discussiƫren wanneer je meer informatie hebt, en kunnen aanhalen dat je weet dat anderen meer krijgen dan jij is daarin een sterk punt.

Hope it helps...

Bossie signing out

Geen opmerkingen: