woensdag 25 maart 2009

Verkiezingen '09

Tijd voor nog is iets te posten!
't Zijn weer verkiezingen binnenkort. Op 7 juni moeten we met zen allen weer gaan stemmen. Deze keer voor het Europees Parlement en de parlementen van Regio en Gemeenschap.
Duidelijk toch? Allez, 't is nie dat ons belgenlandje een zo ingewikkelde bestuursopbouw heeft. Of toch?
Even alles op een rijtje (sla volgende paragrafen gerust over als ze u niets zeggen, maar 't is wel lachen :) )
Ten eerste is er Europa en het Europees Parlement.
België mag 22 vertegenwoordigers afvaardigen (op een totaal van 736 btw, verdeeld over de 27 lidstaten). Hiervan zijn er 13 vertegenwoordigers uit het Nederlands kiescollege, 8 uit het Franse kiescollege en 1 uit het Duitse kiescollege.
Vervolgens over naar de Federale Staat.
Een Kamer van Volksvertegenwoordigers met 150 rechtstreeks verkizen leden.
De Senaat met 71 leden. Verdeeld over: 40 rechstreeks verkozenen (25 NL, 15 FR), 21 aangewezen leden (10 NL, 10 FR en 1 DU) en 10 gecoöpteerde leden (6 NL en 4 FR)
De aangewezen leden komen uit de verschillende regionale parlementen, de gecoöpteerde leden worden aangewezen door hun respectievelijk rechtstreeks verkozen leden. En dan hebben we uiteraard nog de 3 senatoren van rechtswege (Prins Filip, Prinses Astrid en Prins Laurent)
Kunt ge nog volgen?

Voor de Gewesten en Gemeenschappen verwijs ik ff naar een fotooke dat alles 'duidelijk' zal maken.


Dan zijn er nog 10 provincies met elk een provincieraad en 589 gemeenten met hun gemeenteraden.

"Oh dat valt nog mee", hoor ik u denken. Maar wacht!
Er zijn nog 4 taalgebieden: Nederlands, Frans, Tweetalig en Duits. 3 Gemeenschappen: Vlaamse, Franse en Duitstalige. En dan nog 3 Gewesten: Vlaams, Waals en Brussels Hoofdstedelijk.
De gemeenschappen zijn persoonsgebonden en de gewesten zijn grondgebonden.

Elk van de verschillende raden, parlementen, senaat, ... hebben hun eigen bevoegdheden en verantwoordelijkheden. En voor elke groep moeten er dus politici zijn die daar deel van uitmaken en dus ook betaald moeten worden.

En dan vraagt ne mens zich van tijd af hoe het komt dat er in ons belgenlandje zo moeilijk beslissingen genomen worden. Of dat onze bureaucratie miljarden kost per jaar (betaald door boetes enzo, nietwaar Vinnie?)

Ik ben op dit moment bezig om voor de komende verkiezingen een dataverwerkingsprogramma te schrijven. In't kader van de Grote Verkiezingsshow op de VRT.

Infobron

Bossie signing out

Geen opmerkingen: